tiistai 8. lokakuuta 2019

PYRAMIDITIIMI JA TARVE TUTKITULLE TIEDOLLE


"Pitäisikö lääkärien olla näkyvämmin esillä sosiaalisessa mediassa? Kyllä pitäisi, sillä tutkitulle tiedolle on somessa huutava tarve, sanoo lääkäri, professori Juhani Knuuti.

– Terveydenhoidon ammattilaiset ovat liian passiivisia. Se näkyy tyhjiönä, joka väistämättä täyttyy ja usein huuhaalla, hän toteaa. 
Terveys- ja ravitsemusasioista kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa mitä erilaisimmilla taustoilla. Vain harvalla on alan tieteellistä koulutusta.


– Tutkitun terveystiedon kiistäjien joukko ei ole valtavan suuri, mutta sitäkin fanaattisempi ja äänekkäämpi. He saavat näkyvyyttä, sillä ihmiset rakastavat yksilön tarinoita ja kokemuksia."
 [1]
Tätä on Pyramiditiimi:

Koin, että oikeiden väitteiden levittämiseen somessa on tarve. Olen lukenut viime aikoina paljon esillä olleista FitLine-asioista (Katso esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkeli "Maisa luuli saaneensa ystävän, mutta saikin sadan euron laskun ja iho-oireet" tai Cityn artikkeli "Some tarjoaa bensaa verkostomarkkinoinnin liekkeihin".)
Olen myös seurannut FitLineä myyvien henkilöiden sosiaalisen median postauksia, ja huomannut, että faktat ovat joskus hyvin hukassa.

Blogini on suunnattu oikeaa, puolueetonta tietoa kaipaaville. En edusta lääketiedettä enkä muitakaan tieteenaloja, vaan olen todenmukaisen tiedon puolestapuhuja. Ymmärrän, että kaikilla ihmisillä ei ole kriittistä lukutaitoa: tämän takia on tärkeää, että oikeaa tietoa on saatavilla riittävästi ja keskitetysti.
Jokainen voi tarkistaa käytetyt lähteet ja tehdä omat johtopäätöksensä asioista.

Lukijalle: Älä sorru huuhaaseen. Tarkista itse faktat, jos jokin kuulostaa liian hyvältä. Kysy tuotteiden markkinoijalta lähteet, jos jokin kuulostaa epäilyttävältä tai haluat muuten vain tarkistaa väitteen todenperäisyyden. Jos lähteitä ei ole, voit todeta, ettei asia pidä paikkaansa.

Tuotteiden myyjille: Tarkista, että itse toimit asianmukaisesti ja eettisesti toiminnassasi. Lue tarvittaessa linkitetyt lähteeni.

Tekstissä mainituille yrityksille: Kirjoitan kaikille saatavissa olevista tiedoista. Mukana saattaa olla henkilökohtaisia yhteydenpitojani, joista mainitsen erikseen: nämä tiedot eivät välttämättä ole kuin asianomaisten saatavilla. Mikäli yrityksen edustajana huomaat paikkaansapitämätöntä tekstiä, ole hyvä ja korjaa asia lähteiden kera, niin korjaan asian tekstiini. Muussa tapauksessa oletan, että tekstissä ei ollut mitään tutkittuun tietoon pohjautuvaa tarvittavaa korjausta.


Tervetuloa lukemaan!

_________________________________

Katso myös:






Lähde: [1] Helsingin uutiset 28.9.2019 "Professori haluaa lisää lääkäreitä keskustelemaan somen terveysväittämistä – "Tyhjiö täyttyy muutoin huuhaalla" "
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/795046-professori-haluaa-lisaa-laakareita-keskustelemaan-somen-terveysvaittamista-tyhjio



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti