keskiviikko 30. lokakuuta 2019

CASE ACTIVIZE JA FLÄSÄRIT


Alun perin piti kirjoittaa monista tuotteista, mutta tajusin, että minulla on paljon asiaa pelkästään tästä yhdestä, joten päätin omistaa sille kokonaisen oman postauksen. Muut tuotteet saavat odottaa hetken!

Activize on PM-Internationalin tuote "energia-aineenvaihduntaan" (sisältää B6-vitamiinia - edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.) Activizen ainesosaluettelo näyttää seuraavalta: "rypälesokeri, guaranauutejauhe (maltodekstriini, guaranauute, kofeiini), happo (sitruunahappo), punajuurijauhe (punajuurimehutiiviste, maltodekstriini, happamuudensäätöaine (sitruunahappo)), C-vitamiini, aromi, niasiini, makeutusaine (stevioliglykosidit (stevioliglykosidit, aromi)), pantoneenihappo, merileväjauhe, B6-vitamiini, B2-vitamiini, B1-vitamiini, foolihappo, biotiini, B12-vitamiini." Tuotetta ei suositella raskaana oleville, kofeiiniherkille ihmisille tai lapsille. [1] Kyse on siis jauheesta, joka sisältää 74,1% sokeria (kts. aikaisempi kirjoitukseni sokerimääristä), vitamiineja, punajuurijauhetta ja muita täyteaineita. 



Kuvankaappaus 29.10.2019 PM-Internationalin sivuilta

"Elintarvikkeiden markkinoinnissa ja pakkausmerkinnöissä ei ole sallittua käyttää sanaa ”stevia” tai ”steviauute” kuvaamaan makeutusaineena käytettäviä stevioliglykosidejä. Tämä viittaa kokonaisen kasvin tai sen osien käyttöön, mikä on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta edelleen kiellettyä. Se on myös kuluttajaa harhaan johtavaa." [2]

Activizessa on tosiaan stevioliglykosideja, ei steviaa. Kuvankaappauksesta voi huomata, että nimeä 'Stevia' käytetään silti markkinoinnissa. Kyseessä on markkinointivirhe PM:ltä.

Activize saattaa aiheuttaa käyttäjälleen reaktion, jossa iho punoittaa, kuumottaa ja kihelmöi. Ilmiötä kutsutaan flush-reaktioksi eli "fläsäriksi". FitLine-myyjien mukaan tämä reaktio kertoo esimerkiksi ääreisverenkierron käynnistymisestä [3] tai pintaverenkierron kiihtymisestä ja ravintoaineiden menemisestä soluille [4] Oikeasti kyse on B3-vitamiinin yliannostuksesta, joka aiheuttaa suolistossa ja ihossa hetkellisen mikrosuonten toimintahäiriön. [5]

Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat rajanneet ravintolisistä saadulle niasiinille suurimmaksi turvalliseksi vuorokautiseksi saanniksi aikuisille 10mg nikotiinihapolle ja 900mg nikotiiniamidille. Suositusten mukaan nikotiinihappo ei sovi raskaana oleville tai imettäville. [6] Lapsille ja nuorille nikotiinihapon raja vuorokaudessa on vieläkin pienempi: 1-3 vuotiaille 2mg, 4-6-vuotiaille 3mg, 7-10 vuotiaille 4mg, 11-14-vuotiaille 6mg ja 15-17-vuotiaille 8mg. [7] Activizessa niasiini on nikotiinihapon ja nikotiiniamidin yhdistelmänä. Kofeiini ei siis ole ainut asia tuotteessa, minkä takia sitä ei kannata raskaana ollessaan käyttää tai antaa lapsille edes puolikkaina tai neljäsosa-annoksina, vaikka kofeiinia olisikin vähemmän kuin suklaapatukassa. (Viittaan tällä erään suuren FitLine-tiimin tiimivetäjän lausuntoon FitLine-tuotteiden sopivista annostuksista lapsille).

1 gramma Activizea sisältää 3mg nikotiiniamidia ja 7mg nikotiinihappoa. [8] Kerta-annoksessa (1 tasamitallinen pieni annoslusikka, 1,67g) on siis peräti 11,7mg nikotiinihappoa. Jo siis yksi mittalusikallinen Activizea ylittää suurimman turvallisen päivittäisen saannin nikotiinihapon osalta. Annosteluohjeessa Activizea suositellaan nautittavaksi kolmesti päivässä em. annoksen [1], jolloin suurin turvallinen saanti on ylitetty jo moneen kertaan, saatika että jälleenmyyjien sosiaalisen median videoista päätellen päiväannos ei useimmilla jää siihen kolmeen tasaiseen mittalusikalliseen. 
Lapsille jopa puolikas mittalusikallinen päivässä, alle 1 gramma jauhetta (n. 0,8g jauhetta=5,6mg nikotiinihappoa) olisi yliannostusta. Tuotetta ei siis suositella muutenkaan lapsille, mutta jotkut FitLine-tuotteiden käyttäjät ovat antaneet sitä silti. Oma vahva suositukseni on, että älkää missään nimessä antako tätä lapsille.

Yleisesti ravintolisissä käytetään nikotiiniamidia, koska se on turvallisempaa. Miksi tässä tuotteessa on käytetty nikotiinihappoa? Oma tulkintani on se, että tuotteet aiheuttavat näkyvän reaktion (fläsärit) ja asiakas kokee, että tuotteet ovat erilaisia ja toimivia, sillä muut tuotteet eivät aiheuta mitään silmillä havaittavaa. Ovat ne sinänsä erilaisia, sillä muista tuotteista on hankalampi saada niasiinin yliannostusta. Niasiinin yliannostukset vaikuttavat jopa ihon ja maksan toimintaan [9], joten liikasaanti ei oikeasti ole turvallista.

Activizea markkinoidaan jälleenmyyjien taholta usein siten, että sen kofeiini on "luonnollisesta guaranasta" tai jopa "luonnollista guaranaa". Guaranahan on pensas, ei kofeiini. Guaranasta saa toki myös kofeiinia. Se, onko Activizen kofeiini guaranasta, pakkaus ei kerro.

Tuotteessa on mainittu sen sisältävän "Kofeiinia (guaranauutejauheesta)". Tämän voisi käsittää siten että kofeiini on guaranasta. Ainesosaluettelossa mainitaan: "guaranauutejauhe (maltodekstriini, guaranauute, kofeiini)". [1] Kyseessä on siis koostettu ainesosa. "Koostettu ainesosa voidaan ilmoittaa lakisääteisellä tai käyttöön vakiintuneella nimityksellään kokonaispainon edellyttämällä paikalla ainesosaluettelossa siten, että ainesosaa välittömästi seuraa luettelo sen ainesosista." [10] Mistä Activizen kofeiini on peräisin, pakkauksessa ei lue. Sisällössä on ainoastaan sanottu että kofeiini tulee tuosta jauhesekoituksesta, johon kofeiini on lisättynä.


Tämä ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, etteikö jauheeseen lisätty kofeiini voisi olla peräisin guaranasta. Kuitenkin kofeiini on sillon eristetty alkuperäisestä lähteestä ja toimii kuten mikä tahansa kofeiini. Guaranassa on luontaisesti kofeiinia, ja jos PM:n käyttämä guaranauute on pelkkää uutettua guaranaa, kofeiinin tulisi luonnostaan olla jo siinä eikä sitä tarvitsisi lisätä tuotteeseen eikä tuoteselosteeseen. Ainesosaluettelo ei ota kantaa siihen, mistä kofeiini on peräisin, mutta luettelo kertoo sen, että se on lisättyä.

Tiivistettynä siis:
joko 1. Activizessa oleva kofeiini on lisättyä, ei luontaista
tai 2. Activizeen haluttiin lisää kofeiinia, ja luontaisen guaranan kofeiinin lisäksi tuote sisältää lisättyä kofeiinia. Tämä kofeiini voi olla guaranasta, kahvista, tai mistä lähteestä vaan


Kuvankaappaus PM:n Urheilukuvastosta 2019

Sitten mielenkiintoiseen faktaan tai "faktaan" Fitlinen kofeiinista. PM kertoo FitLine-tuotteiden kofeiinin olevan "sidosmuotoista kofeiinia, joka imeytyy elimistöön vähemmän kuin esimerkiksi mustan teen, kahvin ja muiden virvoitusjuomien sisältämä vapaa kofeiini". Tämän sidosmuotoisen kofeiinin näytetään kaavion avulla imeytyvän virtsaan tasaisemmin kuin vapaan kofeiinin. [11]

En löytänyt Googlella niin mitään tietoa sidosmuotoisesta tai vapaasta kofeiinista. Onko PM keksinyt uusia innovatiivisia muotoja kofeiinille, joista muut maailmassa eivät tiedä mitään?

Tämä teksti käsitteli ns. "normiversiota" Activizesta. PM myy myös Activize Sensitive-versiota, johon pätee vain osa tämän tekstin sisällöstä. Käsittääkseni niasiini on Sensitive-versiossa pelkästään nikotiiniamidina, eikä siis aiheuta "fläsäreitä". En ole silti varma niasiinin muodosta tässä tuotteessa, sillä sitä ei julkisesti mainita.

4.11.2019 Lisäys tekstiin: tekstin kirjoitushetkellä (30.10.2019) PM ohjeisti vielä 3 x 1,67 g annostukseen päivässä. Kyseinen pakkausseloste on poistettu tämän jälkeen, eikä se löydy siis enää liitteistä. Annostusta on muutettu, uudessa pakkausselosteessa se on 1 x 1,67 g päivässä. Uusi pakkausseloste löytyy tästä linkistä. Olen yliviivannut tekstistä pois uuden tiedon mukaiset väittämät. Tämä ei poista vieläkään sitä, että nykyinenkin suositus ylittää turvallisen nikotiinihapon saannin - kyseessä ei ole enää niin raju ylitys, mutta ylitys kuitenkin. En ole myöskään nähnyt tiedotusta annostusohjeen muuttamisesta, joten se on tuskin tavoittanut kovinkaan monta henkilöä.

Ohessa vielä alkuperäinen, liitteen [1] pakkausseloste.


____________________________

Lähteet:
[1] PM-International: Activize pakkausseloste
https://www.pm-international.com/files/fi/product_usage/FL.ActivizeOxyplusSteviaCan.LBLS.4418.FI.P1_INTERNET.pdf
[2] Ruokavirasto: Stevioliglykosidit
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/tietoa-yksittaisista-aineista/stevioliglykosidit/

[3] Tarina hyvinvoinnista -blogi 22.10.2016: Activize Oxyplus
http://tarinahyvinvoinnista.blogspot.com/2016/10/activize-oxyplus.html

[4] Instagram: mutkanvaimo 9.9.2018
https://www.instagram.com/p/Bnfm86rH6Hk/

[5] Helsingin sanomat 27.8.2019: "Maisa luuli saaneensa ystävän, mutta saikin sadan euron laskun ja iho-oireet – Näin some­vaikuttajat kauppaavat huuhaata valheilla"
https://www.hs.fi/talous/art-2000006217250.html
[6] Terveyttä ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 s. 51
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
[7] EFSA: Summary of Tolerable Upper Intake Levels - version 4 (September 2018)
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf

[8] Australian Government Department of Health: Public Summary: FitLine Activize Oxyplus
https://www.ebs.tga.gov.au/servlet/xmlmillr6?dbid=ebs/PublicHTML/pdfStore.nsf&docid=197522&agid=(PrintDetailsPublic)&actionid=1

[9] Esa Soppi: B3-vitamiini
https://esasoppi.fi/vitamiinit/b3-vitamiini/

[10] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1169-20180101&qid=1542612374632&from=FI

[11] PM Urheilukuvasto 2019 (sivu 63)
https://view.joomag.com/sports-catalog-fi-sports-catalog-fi-2019/0326384001547723016?short

3 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Instagram käyttäjä X on käytti tätä myrkkyä koko raskausaikansa ja myi ja suositteli sitä myös muille raskaana oleville. Kauhulla seurasin vierestä ja nyt hän on synnyttänyt vauvan jolla on vaikea kehityshäiriö eikä ole nähnyt päivääkään elämää sairaalan ulkopuolella. Häiriön syytä ei joko myönnetä tai haluta myöntää, mutta millä todennäköisyydellä se johtuu mistään muusta kuin tästä myrkystä? Vauva-parka, mutta äiti selkeästi menestynyt hienosti työsaralla kun saanut Fitsku matkoja ja auton yms. Onko sitten sen arvoista, mene ja tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, poistin alkuperäisen kommenttisi ja julkaisin sen uudelleen ilman käyttäjänimeä. Ilmiöstä saa toki keskustella, ja on tärkeää tuoda ilmi se, että raskausajan käytöstä voi olla konkreettista haittaa, mutta tässä kontekstissa en näe tarpeelliseksi mainita henkilön nimeä tai käyttäjätunnusta, se voisi aiheuttaa tarpeetonta harmia kyseiselle henkilölle.

      Olen myös huolestunut siitä, että tuotteita suositellaan käytettäväksi raskausaikana, jos tuotteessa lukee erityisesti ettei suositella raskaana oleville. Kyseiseen tapaukseen on vaikea ottaa kantaa, kehityshäiriöitä tulee toki muutenkin eikä vain fitskuja käyttäville. Todellista syytä ei voida tietää. Raskausajan vaikutuksia kyseiselle tuotteelle ei ole käsittääkseni tutkittu ja tämän takia asia on kielletty. Tehdyt tutkimukset raskaana olevilla ja lapsilla olisi muutenkin eettisesti väärin, enkä suosittele testaamaan myöskään empiirisesti itse.

      Poista