maanantai 18. marraskuuta 2019

MAKSANKO PÄÄLLEKKÄISYYKSISTÄ?


FitLinen tuotteita tutkiessani en voinut olla havaitsematta, että valikoimasta löytyy kaikenlaisia tuotteita eri tarkoituksiin, mutta kuitenkin näissä on aivan samat vaikuttavat vitamiinit ja hivenaineet, niitä vain markkinoidaan eri tavalla. Terveysväittämiä on samalle vitamiinille useita: esimerkiksi jos tuotteessa on riittävästi C-vitamiinia, siitä saa sanoa muun muassa seuraavaa: "C-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä", "C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta", "C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa", "C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten", "C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa" [1]

C-vitamiini on siis aina sama aine, mutta se toimii samanaikaisesti usealla eri terveyttä edistävällä tavalla kehossa. C-vitamiinia on monissa FitLine-tuotteissa, mutta samaa vitamiinia markkinoidaan monella eri tapaa eri tuotteissa: Beautyssa ihon toimintaan vaikuttavana, Nivelkunnossa kollageenin tuotantoon vaikuttavana, Activizessa energia-aineenvaihdunnan edistäjänä... Näistä yksikin tuote vaikuttaa kaikilla näillä tavoilla, mutta niitä vain markkinoidaan eri tavalla vaikuttaviksi. (toim. huom. sama periaate pätee muihinkin vitamiineihin, hivenaineisiin ja kokonaisiin tuotteisiin, FitLinen tuotteet ja C-vitamiini tässä vain tapausesimerkkinä.) Onko tässä tarkoituksena luoda tarvetta useammalle tuotteelle yhden sijaan, vaikka yksikin voisi riittää? Omasta mielestäni tämä kuulostaa myynninedistämiseltä parhaimmillaan. Tämä herätti kipinän tälle selvitystyölle, joka toivottavasti herättää sinussa kyseenalaistavia kysymyksiä: maksanko liikaa päällekkäisistä vitamiineistani? Kuka on luonut mieleeni tarpeen kaikille näille tuotteille? 

Innostuin viimeisen postauksen myötä taulukoiden teosta, nämähän ovat todella käteviä informatiivisuuden levittäjiä. Tähän taulukkoon kokosin eri tuotteiden sisältämät vitamiinit ja hivenaineet, jotta voit arvioida syötkö itse samoja vitamiineja eri tuotteiden kautta ja maksat päällekkäisyyksistä. Tässä taulukossa on huomioitu vain ne ravintoaineet, joille on määritelty päivittäinen saantisuositus (NRV). Muita aineita ei ole huomioitu, koska niillä ei ole ravitsemussuositusten mukaista saantisuositusta: näiden aineiden puutteella ei ole havaittu kielteistä vaikutusta terveyteen. Kaikkia hienonimisiä aineita voi tietysti tuotteeseen laittaa, mutta eri asia tekevätkö ne kehossa oikeasti mitään, ja maksaako silloin tyhjästä vaikutuksesta. Katso esimerkiksi suomalaiset ravintosuositukset, jotka pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, ja joiden pohjalla on vankka tieteellinen selvitystyö. (Natriumin lisäsin taulukkoon, koska se on kuitenkin tärkeä suola. Huomiona, että kuitenkaan syöty tai juotu natrium ei vaikuta käytännössä lainkaan veren natriumpitoisuuteen [2] joten se on ehkä vähän turhaa lisäravinteissa)



Viiva taulukossa tarkoittaa, ettei tuotteessa ole kyseistä hivenainetta/vitamiinia.

Taulukosta voi huomata, että Optimaalisettihän (Activize+Basics+Restorate tai PowerCocktail+Restorate) on samalla todellinen Solunsuoja, Beauty ja Nivelkunto. Näitä kuitenkin käytetään Optimaalisetin lisänä. Haluaisin kysyä mielenkiinnosta, että miksi? Jos lukijoina on näiden FitLine-tuotteiden käyttäjiä, niin miksi käytätte näitä tuotteita? Instagramissa esimerkiksi PM:n pääjehu Vicki Sorg mainostaa "Juo itsesi kauniiksi" sekä hehkuttaa Beautyn huikeita tuloksia, jotka on saanut 4 viikossa - mitä ovat nämä tulokset? Miksi Optimaalisetti ei ole tehnyt samaa, vaikka vaikuttavat aineet ovat samat? Beauty sisältää taulukon aineiden lisäksi myös kollageenia: kollageenin tehoa ihon hyvinvointiin, kuntoon tai kimmoisuuteen ei ole osoitettu. Sillä ei ole myöskään yhtään hyväksyttyä terveysväittämää EFSA:ssa, joka tarkoittaa että riittävää tieteellistä näyttöä ei ole olemassa mihinkään väitteeseen. [3] Oma kokemus ei vastaa tieteellistä näyttöä, sillä oma positiivinen tuotekokemus saattaa riippua kärjistetysti vaikka kuun asennosta, eikä itse tuotteesta. (Terveysväittämät voit tarkistaa EFSA:n sivuilta tästä linkistä: muista hakea englanninkielisillä nimillä!)

Näppärästi laskien, jos käyttäisi Optimaalisetin lisäksi päivittäin kaikkia mainittuja neljää tuotteita, kustannuksia tulisi kuluttajahintaan 9,90 euroa päivässä eli noin 300 euroa kuukaudessa. Aikamoinen summa lisäravinteista! Mutta mitäs se minulle kuuluu mihin ihmiset rahojaan käyttävät. Mielenkiintoisin omasta mielestäni tästä nelikosta on kuitenkin Nivelkunto. Nivelkunto sisältää toki taulukon aineiden lisäksi myös glukosamiinisulfaattia ja kondroitiinisulfaattia. Kummallakaan näistä ei ole tieteellistä osoitusta tehosta: Käypähoidon mukaan syödyn kondroitiinin teho ei eroa lumelääkkeestä [4] ja syödyn glukosamiinin teho nivelille on vähintään kyseenalainen, sillä näyttö tehosta on ollut heikkoa tähän asti [5] Kummallakaan ei ole tänä päivänäkään yhtään hyväksyttyä terveysväitettä EFSA:ssa. Hylättyjä väittämiä kyllä senkin edestä. Tästä kuitenkin maksetaan silti 2,32 euroa päivässä, vaikka tehoa nivelien kuntoon ei ole osoitettu normaalin toiminnan ylläpitämisen lisäksi (C-vitamiinin ansiosta).
Mutta jälleen: mikäs minä olen tuomitsemaan jos rahojansa haluaa käyttää tähän. Kannustan vain kriittiseen ajatteluun ja perustellun tiedon levittämiseen, en mainospuheiden sokeaan uskomiseen. Huomautuksena vielä, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota ja monipuolisesti koostetusta ravinnosta saa yleensä tarvittavat vitamiinit. Lue esimerkiksi edelliset postaukseni Hintavertailua ja Ravintolisien markkinointi.

________________________

Kuuntele myös:


Lähteet: [1] Euroopan unionin virallinen lehti: Komission asetus (EU) N:o 432/2012
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:FI:PDF
[2] Duodecim Terveyskirjasto: Natrium (P-Na)
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03061

[3] Apteekkari: Kenelle kollageenia?
https://www.apteekkari.fi/uutiset/kenelle-kollageenia.html

[4] Duodecim Käypähoito: Kondroitiini vs lumelääke polvi- ja lonkkanivelrikkopotilailla
https://www.kaypahoito.fi/nak07882
[5] Duodecim Terveyskirjasto: Lonkan nivelrikko ei todennäköisesti helpota glukosamiinilla
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=uut11466

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti