torstai 14. marraskuuta 2019

HINTAVERTAILUA


Alkuun on syytä mainita että tämä ei ole mikään yhteistyöpostaus minkään tahon kanssa, en saa tästä siis yhtään rahaa, tuotteita tai palveluita enkä ole kaupallisesti sitoutunut mihinkään postauksessa mainittuun merkkiin. En ota kantaa valmisteiden toimivuuteen, vaan vertailen vain ravintolisien faktoja: hintoja ja vitamiini- ja hivenainemääriä.

Postauksen inspiraationa on FitLine-jälleenmyyjä fit.susanna, joka sanoi eilen Instagram-stoorissaan "Tein tänään nimittäin laskelmia laadukkaista purkkivitamiineista vs. Fitlinen ravintolisät." "Aika monesta purkista pitää ottaa, että saa vastaavat kuin näistä. Ja yllätyksenä varmaan monille, mutta ne laadukkaat purkkivitamiinit tuli melkein tuplaten kalliimmaksi."

Olipa kiinnostava tutkimusasetelma, päätin tehdä saman!

fit.susanna:n väitteiden kuvissa olevat PowerCocktail ja Restorate ovat monivitamiineja, joten mielestäni on relevanttia verrata niitä myös monivitamiineihin. Tulos saattaisi olla erilainen, jos vertaisi FitLinen jauheita niin, että vertailukohteena on vitamiinipurkit, joissa on yksi vitamiini/purkki. Jos olet täällä, koska etsit halvempaa vaihtoehtoa käyttämillesi ravintolisille, tässä olisi vertailua hinnoista ja vitamiini-/hivenainesisällöstä. Kaksi vertailukohteista on tablettimuodossa ja yksi on poretabletti, joka liuotetaan veteen. Se voi olla siis hyvä vaihtoehto, jos pidät nestemäisestä muodosta.



*Muokkaus klo 16:40: Taulukko korvattu uudella vastaavalla: havaitsin alkuperäisessä muutaman mittayksikkövirheen.
*Taulukon kaikki arvot ovat tuotteen päiväannostuksen 
1 tabletti/1 annos sisältämiä määriä

Taulukon lähteet:

Vertailuarvo/vrk: Ruokavirasto
PowerCocktailin hinta: PM-International
PowerCocktailin ravintosisältö: PM-International
Restoraten hinta: PM-International
Restoraten ravintosisältö: PM-International
Minisun Vahva, hinta ja ravintosisältö: Yliopiston apteekki
Multivita, hinta ja ravintosisältö: Yliopiston apteekki
Multi-tabs Energy, hinta ja ravintosisältö: Yliopiston apteekki

Taulukosta voi huomata että yksi purkki riittää tosiaankin korvaamaan optimaalisetin, ja että mikään kolmesta verrokkikohteesta ei ole tuplaten kalliimpi, päinvastoin: kalleinkin vertailukohde on noin 9 kertaa halvempi kuin FitLine-optimaalisetti. Kaikki ovat kuluttajahintoja, joten on relevanttia verrata apteekkihintoja FitLinen vähittäismyyntihintaan. Olen laittanut taulukkoon myös jälleenmyyjien maksaman tukkuhinnan FitLine-tuotteista, jos se kiinnostaa.

Piristystä kaipaaville, nestemäisistä ravintolisistä pitävälle, voisin mainita halvemmaksi vastineeksi PowerCocktailille esimerkiksi poretabletin Berocca Boost. Se sisältää kofeiinia guaranauutteesta ja sekoituksen B-vitamiineja sekä muita vitamiineja ja hivenaineita, hinta 0,60e/pv. Sisältää myös mm. aspartaamia ja sorbitolia. Ei lapsille. Ei raskaana oleville tai imettäville. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä.

Huomaathan että mikään ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveellisiä elämäntapoja. Euroopan parlamentin ja neuvoston kanta asiaan on: "Ihminen voi sopivasta ja monipuolisesta ruokavaliosta tavanomaisissa olosuhteissa saada kaikki asianmukaisen kehityksen ja terveydentilan ylläpitämisen kannalta tarpeelliset ravintoaineet sellaisina määrinä, jotka on vahvistettu yleisesti hyväksytyn tieteellisen tiedon perusteella ja joita sen nojalla suositellaan." [lähde] Ravintolisillä voi täydentää ruokavaliotaan esimerkiksi imeytymishäiriön tai anemian vuoksi (jos lääkäri on näin todennut ja määrännyt lisäravinteita käytettäväksi), mutta suuri osa ihmisistä saa tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet pelkästään syödystä ruoasta. Suosittelen siis ensisijaisesti hoitamaan vitamiinintarpeesi syömällä oikeaa ruokaa, ja tämän lisäksi harkitsemaan, tarvitsetko oikeasti mitään vitamiineja lisäravinteista, vai onko tarve vain jonkun tahon luomaa mielikuvaa.

Lisäys: olen edelleen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että D-vitamiinilisä on Suomessa hyödyllinen pimeänä vuodenaikana, jos ei käytä paljon D-vitaminoituja tuotteita. Muihin ravintolisien tarpeeseen suhtaudun kriittisesti.
Lisäys2: tuli mieleeni tämä sarjakuvastrippi joka sopii aiheeseen. Vitamiineista tai hivenaineista ei ole mainittavaa hyötyä jos niitä syö moninkertaisesti yli vuorokautisen saannin, eivätkä siis suuret vitamiini- tai hivenainemäärät ravintolisissä ole perusteltua hintaan nähden. Sillä voi saada aikaan tosiaan vain kallista virtsaa. Vastuuvapaus: en suosittele kuitenkaan juomaan kaljaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti