lauantai 9. marraskuuta 2019

AVOINTA BLOGGAAMISTA


Edellisessä kirjoituksessani Fitlinefaktaa (julkaistu 6.11.2019) lähteenä käytetty kirjoitus Faktaa FitLine-tuotteista (julkaistu 5.11.2019) on poistettu ja korvattu uudella, lähes samansisältöisellä tekstillä (julkaistu 7.11.2019). Joitain kohtia on muutettu. Esimerkiksi virkkeestä "Voit turvallisesti käyttää Activize-tuotetta päivittäin ilman yliannostuksen vaaraa.on poistettu viimeiset sanat ja nykyinen muoto kuuluu: "Voit turvallisesti käyttää Activize-tuotetta päivittäin." [2] Kirjoitin edelliseen Fitlinefaktaa-tekstiini seuraavan virkkeen: "Laskin tekstissä Case Activize ja fläsärit nikotiinihappoa tulevan yhdestä mitallisesta 11,7mg, edelleen yli rajan." Tajusiko myös PM, että jo yksi annos päivässä on nikotiinihapon yliannostusta ja poisti tuon osuuden tekstistä?

Haluaisin uskoa, että PM ei kyttää blogitekstejäni, mutta edellinen korjaus ja seuraava asia antavat vahvasti viitettä siihen suuntaan. Kritisoin tekstissä FitLinefaktaa myös lähteen puutetta: "Mahdollisia maksaongelmia saattaa esiintyä vasta kun nikotiinihappoa käyttää pitkäaikaisesti yli 500 mg päivässä." No nyt haluaisin lähteen tälle." Tähän uuteen tekstiin on lisätty myös linkki EFSA:n julkaisuun. Mihinkään ei ole merkitty kylläkään mihin tämä viittaa. Oletan että juuri näihin maksaongelmiin, mutta PM kun luette tätä, niin selkeämpi viittaus ja sivunumero pitäisi myös lisätä jos haluaa tuoda jonkun lähteen esille.

Olen lukenut kyseisen lähteen jo ennen, ja arvasinkin että tähän saatetaan viitata asialla. Näillä tutkimustuloksilla tuo on tosiaan nykyinen oletus turvallisuudesta. EFSA kuitenkin samassa raportissa toteaa, että tutkimusta tarvittaisiin enemmän. [1] Tutkimukset ovat aika vanhoja, määrä on ollut 3 gramman luokkaa monessa tutkimuksessa, yksi tutkimus oli ainakin koirilla testattu ja toinen yhdellä miehellä ja naisella tehty testi. Asiaan nikotiinihaposta ja tutkimuksista voi tutustua sivulta 124 alkaen. Huomautuksena kaikille: kaikki suosituksen ylitykset vain lääkärin ohjeistuksilla, ei sillä että joku taho sanoo että annostukset 500mg asti on käytännössä turvallista. Tuota annostusta taidetaan käyttää lääkkeenä mutta en muista mihin tarkoitukseen.

"Tämä tarkottaisi päivittäisen suosituksen ylittämistä 30 kertaisesti." [2] Eli siis jos 500mg päivässä on 30-kertaista ylitystä, Activizen päiväannoksessa olisi 500/30=16,666... mg nikotiinihappoa. Activizen nykyisessä päiväannoksessa on 17mg niasiinia. [3] Tämä tarkoittaisi sitä, että koko niasiini olisi nikotiinihappoa. Miksi PM ei vieläkään jaa julkisesti tätä tietoa? Tästä laskutoimituksesta päätellen nikotiiniamidia ei ole käytetty lainkaan. Miten asia on?

Haluan itse blogata avoimesti. Tämän takia kommenttikentässäni ei ole ennakkovalvontaa ja anonyyminä kommentointi on mahdollista. (tietysti jos tulisi spämmäystä, niin muuttaisin mahdollisuutta: nyt en näe tarvetta). Lisäksi ylläpidän Tehdyt päivitykset -sivua, josta voi tarkistaa kaikki teksteihini tehdyt muutokset. PM puhuu tuotteiden laadusta, että "Mikään muu kilpailija ei tarjoa tätä avoimuutta." [2] Olisiko aika olla avoin muissakin asioissa ja kertoa julkisesti myös tehdyt väärät väittämät ja korjaukset?

_______________________
Lähteet:
[1] EFSA 2/2006: TOLERABLE UPPER INTAKE LEVELS FOR VITAMINS AND MINERALS
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

[2] Fitlinefakta.fi: 7.11.2019 Faktaa FitLine-tuotteista
https://www.fitlinefakta.fi/b/Faktaa-FitLine-tuotteista
[3] PM-International: Activize pakkausseloste
https://www.pm-international.com/files/fi/product_usage/FL.ActivizeOxyplusSteviaCan.LBLS.3819.FISE.P1_INTERNET.pdf

6 kommenttia:

  1. Hei! On harmi, että blogiasi ei ole hakukone optimoitu. Tänne löytäminen ilman linkkiä lähes mahdotonta eli tuskin tavoittaa fitskuja harkitseva tai käyttäviä eli juuri niitä keille täällä oleva tieto olisi kaikkein hyödyllisinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olet ihan oikeassa. Pitää myöntää että olen ihan uuno tällaisten asioiden suhteen, hyvä kun osasin edes perustaa koko blogin vaikka sekin on valmiille pohjalle. Luin tuosta optimoinnista jokin aika sitten ja oli niin hepreaa että jätin sen sikseen toistaiseksi :D Mutta pitäisi ilman muuta perehtyä uudelleen asiaan, on tietysti olennaista että tietoa etsivä löytäisi perille.

      Poista
  2. Moi! Minulla on maksa-arvot noussut pilviin, enkä keksi muuta järkevää selitystä kun fitlinen tuotteet koska mikään muu ei ole elämsäsäni muuttunut edellisen kontrollin jälkeen. Uusia labroja odotellessa niin selviää onko tuotteiden lopettamisella ollut vaikutusta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Toivottavasti syy selviää ja maksa-arvosi laskevat taas normaaleiksi. Parempaa vointia sinne!

      Poista
  3. Hyvä Juhani. Miten sulla on aikaa/viitseliäosyyttä, ihan proffana kirjoittaa tätä blogia klo 00.15 lauantaina? Get a live and get over it :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oikeasti otettu tästä kunniasta että tekstiäni voidaan luulla Knuutin kirjoittamaksi. Valitettavasti en voi ottaa kunniaa siitä, että olisin arvostettu lääketieteen professori, kun en ole. Tekstejä syntyy mihin aikaan vuorokaudesta vain ja niitä on mukava tarkistaa ja julkaista yövuoron aikaan. Pysyy hyvin hereillä kun on mielekästä tekemistä :)

      Poista