perjantai 6. marraskuuta 2020

MODERE, KOLLAGEENI / COLLAGEN SCIENCES


MODERE / ELÄ PUHTAASTI -postaus

________________________

Tässä postauksessa käsittelen vain Moderen kollageenisarjaa ja kollageenin vaikutuksia yleisesti. Edellinen postaus olisi venynyt nälkävuoden mittaiseksi, joten otin tämän kollageeniaiheen erikseen.

________________________

COLLAGEN SCIENCES

Modere tarjoaa tässä sarjassa muun muassa 100-200 euroa maksavia juotavia "ihonhoitotuotteita" kananrustokollageenilla. Yleisellä tasolla: juomat sisältävät muun muassa kasviuutteita (kukkais- ja hedelmävedet, mehut, vihreä tee yms.), kollageenia, säilöntäaineita, sakeuttajia, tärkkelystä, sokeria ja muita makeutusaineita, jotain lisättyjä vitamiineja ja hivenaineita, marjajauheita, happamuudensäilöntäaineita. 

Vähän kuin joisi siis monihedelmämehua kollageenilisällä.

THE PROOF IS IN THE PICTURES.
Vai onko sittenkään? Moderen sivustolla näkyy myös before-after-kuvia, joilla ilmeisesti demonstroidaan tuotteen "huikeaa" tehoa 12 viikon käytön jälkeen. Näiden kuvien tehon salaisuus on ihan teknisissä seikoissa ja kehon liikkuvuuden hyödyntämisessä. Otan tähän esimerkiksi erään jälleenmyyjän jakaman kuvan/"tietopaketin".


En tiedä teistä, mutta minusta näyttää että kyseisen henkilön nenä olisi hieman palanut, eikä iho ilmeisesti ole parantunut ollenkaan 12 viikon aikana? Onko tämä hyvää mainosta tuotteille?
Lähde: jälleenmyyjän facebook-sivu

Muutoskuva on voitu ottaa vain minuutin aikaerolla, joka selittäisi samanlaisen nenän punoituksen. "Muutos" johtuu mitä ilmeisemmin siitä, että "Before"-kuvassa valo tulee jyrkästi ylhäältäpäin, paljastaen kaikki ihon rypyt ja poimut, kun taas "After"-kuvassa valo tulee pehmeästi ja tasaisemmin. Valon suunta, määrä ja väri vaikuttavat paljon siihen, miten ihon epätasaisuudet tai kasvojen muodot näkyvät. Tästä kamerakoulu.fi:n postauksesta löytyvällä Nacho Guzmanin videolla asia on ilmaistu hyvin selkeästi.

Muita kikkoja ovat esimerkiksi asennon muutos (kun venyttää kaulan oikein pitkäksi, iho näyttää kiinteämmältä), ilmeen muutos (kokeile vaikka itse irvistää peilille tai siristää silmiä - jonnekin kasvoille tulee helposti jokin ihopoimu) tai lihaksien jännitys/rentouttaminen (esimerkiksi selluliitti näkyy paremmin kun jännittää lihaksiaan vrt. kun lihakset ovat rentoina). Lisäksi voidaan tietenkin käyttää meikkiä iholle. Kriittistä ajattelua muutoskuvien suhteen siis!

Kollageenille ole ainuttakaan hyväksyttyä terveysväitettä: tuotteen ei saa mainostaa tuovan kimmoisampaa tai sileämpää ihoa. Muistakaa ilmiantaa KKV:lle, jos tällaisia väitteitä kollageenin "hyödyistä" käytetään, ne ovat nimittäin #pikkasenlaittomia.

Lisähuomiona tuosta kuvan tekstistä, että sinänsä se pitääkin paikkaansa: kollageenia esiintyy elimistössä ja se vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Kyseessä on kuitenkin harhautus, sillä tekstissä on unohdettu tai "unohdettu" kertoa, että kollageenin hyödyt juotuna/syötynä ovat nykyisen tiedon mukaan huuhaata, kollageeni pilkkoutuu ruoansulatuselimistössä, eikä sisäisesti nautitun kollageenin hyötyjä ole osoitettu tieteellisesti. Vaikka kollageeni löytäisikin tiensä ruoansulatuselimistöstä iholle, siitä ei ole todistettu olevan mitään konkreettista hyötyä. Iholle levitettävä kosmetiikka saa puolestaan vaikuttaa vain ihon pinnassa, ja ihon epidermis uusiutuu muutenkin jatkuvasti, noin kuukaudessaEli jos iholla on pintapuolisia ryppyjä, voit odottaa niiden poistumista ihan itsellään noin kuukauden sisällä - mitään aineita ei tarvita, vaikkakin ihoa kosteuttamalla voi saada aikaan illuusiota vähemmän näkyvistä rypyistä (mikä tahansa kosteuttava voide käy, ei tarvitse olla ylihinnoiteltu vm-tuote).

Syvemmällä dermiksessä oleviin ryppyihin, jotka näkyvät myös ihon pinnassa, ei valitettavasti voi enää vaikuttaa ilman ihoon pistettäviä täyteaineita, ei edes jälleenmyyjän kauniilla mainospuheilla, sillä kosmetiikka ei saa imeytyä verenkiertoon asti (dermiksessä sijaitsee mm. verisuonia). Ihon menetettyä kimmoisuutta ei saa takaisin, mutta kimmoisuuden säilymistä voi jonkin verran ennaltaehkäistä: suurin vaikutus on tupakoinnin ja auringon välttämisellä. Lisäksi kannattaa panostaa liikuntaan ja monipuoliseen, terveelliseen ruokavalioon sekä välttää alkoholia.
_____________________

Oletko muuten ikinä ajatellut, että mm. juustokakun hyydyttämiseen käytettävä liivate on myös teknisesti kollageenia? Mutta kukaan tuskin ajattelee että kakun syöminen silottaa ryppyjä samalla, vaikka siinäkin saa sisäisesti kollageenia. Miksi siis tämä kollageenijuoma olisi eri asia? Joko ne molemmat silottavat naamaa tai kumpikaan eivät silota. Mitäpä jos ensi kerralla harkitessasi ylihintaista verkostomarkkinointikollageenituotetta kääntäisit katseesi paikalliseen kahvilaan ja ostaisit palan kakkua? Se olisi yhteiskunnan kannalta tässä koronatilanteessa muutenkin järkevämpää rahankäyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti