tiistai 7. tammikuuta 2020

"SUOSITTELUBISNES" & SPONSOROI = KASVATA ALALINJAASI, RUOKI YLÄLINJAASI


"Oo yhteydessä meidän tiimistä keneen vaan, tuotteet kokeiluun et saat oman kokemuksen mistä puhua ja suositella eteenpäin ja kun tilaus on jonkun meidän tiimiläisen kautta niin pääset mukaan tiimiryhmiin ja tapahtumiin"
"Ei se oo sen kummempaa kuin vaikkapa parturin tai kuntosalin suositellu frendeille! Suosittelubisnes on tätä päivää ja sitä on kaikkialla! Sä vinkkaat kaverille hyvästä jutusta mistä oot digannut -> kaveri saa sun kautta edun sen kokeiluun ja sä saat siitä palkkion (ihan vaan sillä et elit sun elämää ja kerroit frendille huikeesta mahollisuudesta)!"

Tästä alustuksesta päästään asiaan! Käsi ylös, jos olet tehnyt bisneksen siitä, että suosittelet käyttämääsi kuntosalia tai parturia kaikille. Kuinka paljon oikeasti tienaat tällaisella toiminnalla?
Sivusin suosittelubisnestä postauksessa MLM-SUOMI-SANAKIRJA, ja tässä postauksessa siitä enemmän.

_________________


SUOSITTELUBISNES


suositella
verbi
Esimerkiksi: Suositella jotakuta virkaan, tehtävään. Suositella jotakin ravintolaa, ruokaa. Suositteli teosta matkalukemiseksi. Suositeltava menettely(tapa). = suosittaa

Suosittelubisnes olisi siis bisnestä, liiketoimintaa, jossa saat tulosi siitä, että kerrot tuotteista positiiviseen sävyyn muille. Toisin sanoen saisit tulosi mainostamisesta.

Mietitään vaikka tuota mainittua kuntosalia ja parturia. Olet omasta tahdostasi mennyt yritykseen asiakkaaksi ja tykännyt palvelusta. Parturi tarjoaa vaikka 10% alennusta seuraavasta käynnistäsi ja kuntosali jonkun jumppakassin, jos saat toisen tyypin asiakkaaksi. Mietit että miksipäs ei, kun kuitenkin tulisit käymään siellä jatkossakin, omilla rahoillasi ja edelleen vapaaehtoisesti, niin miksi et voisi hyötyä siitä samalla. Tässäkin suosittelussa käytetään muuten osittain vaikuttamisen keinoja hyväksi, koska tutulle ihmiselle on vaikeampi sanoa ei, ja tällaisista asioista kerrotaan yleensä kavereille.

Kuntosalin tai parturin suosittelu:
  • Sinä hyödyt: kertaluontoinen etu asiakkaana käyttämästäsi palvelusta, et saa palkkaa
  • Kuntosali/parturi hyötyy: lähes ilmainen mainostus, uusi asiakas, lisää tuloja
  • Miksi tämä ei ole bisnestä (sinulle): hyödyt asiasta kerran, et tee tätä työksesi, et saa tästä voittoa, vaan ehkä alennuksen tuotteesta jota olisit muutenkin käyttänyt. Lisäksi kuntosali/parturi/younameit on tässä se pitkän tähtäimen edunsaaja etkä sinä.

Sitten meillä on tämä niin kutsuttu "suosittelubisnes" eli oikealta nimeltään verkostomarkkinointi, jossa menet yritykseen jälleenmyyjäksi, tekemään työtä, ja ainakin sanot tykkääväsi palvelusta tai tuotteesta, vaikket tykkäisikään oikeasti. Jokin ajatusharha myyjien päässä taitaa olla, jos he kokevat että heidän työnään on vain suositella tuotteita muille. Tuotteita, joita he itse myyvät! Tällöin suosittelu ei ole puolueetonta.
Onko tässä kyseessä samanlainen huijausyritys kuin tukkuasiakkuus-termissä, joka tarkoittaa oikeasti jälleenmyyjää?
"Suosittelubisnes"= "Suosittelet" eli mainostat edustamiasi tuotteita muille. Toisin sanoen mainostusbisnes. Tosin ei tässä ole kyse edes pelkästään mainostuksesta, sillä samalla yrität myydä tuotteita, koska olet jälleenmyyjä, sekä rekrytä muita mukaan toimintaan. Teet siis tavanomaista verkostomarkkinointiyrittäjän bisnestä. Tämä bisnes on ihan tavallista yritystoimintaa - kuka yrittäjä ei mainostaisi omia tuotteitaan tai palveluitaan? 
  • Asiakas hyötyy: ei ehkä edes hyödy, vaan ostaa esimerkiksi tarpeettomia ja ylihintaisia vitamiineja jos olet tarpeeksi supliikki myyntihenkilö. Kyse ei ole tuotteesta tai palvelusta mitä hän on jo käyttänyt, vaan uudesta hankinnasta, jonka on ostanut mainostuksen perusteella. Jos asiakas saa samalla edun = alennuksen kuukausitilauksesta, tarkoittaa se rekryämistä jälleenmyyjäksi, alimmaksi pyramidiin.
  • Sinä jälleenmyyjänä hyödyt: saat uuden asiakkaan, lisää tuloja/palkkaa, myöhemmin lisää tuloja tästä asiakkaasta jos hän jatkaa tuotteiden markkinointia muille, saat jatkuvaa tuloa (ts. sama asia kun edellisen esimerkin parturi/kuntosali)
  • Edustamasi yritys hyötyy: lisää asiakkaita, lisää tuloja

Ja tämähän ei ole kuulemma sen kummempaa kuin sen kuntosalin suosittelu... Todellisuudessa yrityksen asiakkaana tehdyn suosittelun ja yrittäjänä omien tuotteiden suosittelun välillä on suuri ero, sekä taloudellisessa mielessä että suosittelun motiivin puolesta. Tällä tavalla markkinoimalla suosittelua kaikkialla samanlaiseksi toiminnaksi yritetään harhauttaa kuulijaa.


En itsekään lähes ymmärtänyt mitä yritän sanoa, joten tein havainnollistavan mutta pelkistetyn taulukon, jossa "sinä" on tuotteiden suosittelija, joka saa suosittelusta rahallista tai aineellista hyötyä ja nuolet kuvaavat sitä, mistä mihin on mahdollisuus siirtyä, jos päädyt suosittelun kohteeksi. Oikealla puolella yritys voi olla kuntosali/parturi/mikä tahansa, joka tarjoaa suosittelusta etua asiakkailleen.




Tässä siis kuvattuna asemasi ja paikkasi, jos "suosittelet" verkostomarkkinointibisneksessä ja jotain muuta tuotetta muussa firmassa.
Ensinnäkin verkostomarkkinoinnissa ei ole markkinointisuunnitelmassa asiakkaita, jotka saisivat alennusta. Jos saat alennuksen tai tuloja suosittelusta, olet jälleenmyyjä. Jos et saa, niin olet pelkkä asiakas, joka ei saa alennuksia vaikka kertoisi tuotteista koko maailmalle.
Toinen asia on se, että vaikka suosittelisi ei-vm-yrityksen tuotteita kaikille ja saisi tästä etuja, niin suositteluissa pysyy aina tasolla 2 - eli olet aina silti asiakas. Verkostomarkkinoinnissa taas, jos saat etuja suosittelusta, olet tasolla 3 eli itsekin yrittäjä. Mielestäni nämä kaksi asiaa eivät ole mitenkään verrannollisia.

Tässä yritetään vaan naamioida, että "suosittelubisneksessä" olisi tarkoituksena puhtaasti vain suositella tuotteita. Mitäs jos kaikki yritykset alkaisivat puhumaan toiminnastaan, että he vain suosittelevat näitä tuotteita/palveluita, eihän tässä mikään myynti ole agendana, ihan hyvästä tahdosta vain kerrotaan hyvistä ja toimivista tuotteista, kun halutaan auttaa ihmisiä? Jätetään termi suosittelubisnes kun se on harhaanjohtava termi. Puhutaan vain verkostomarkkinoinnista.


Verkostomarkkinointi on liiketoimintamallina peräisin viime vuosituhannelta. Petteri Haipola kertoo verkostomarkkinointibisneksen juurien olevan 1940-luvun Yhdysvalloissa, jolloin perustettiin California Vitamins ja Nutrilite-ravintolisät. Yrityksen alun olisi voinutkin sanoa olevan suosittelua, kun sana tuotteesta kiiri pelkästään asiakkaiden suosittelun kautta, ilman asiakkaiden hyötymistä suosittelusta. Bisnestä se ei toki olisi siltikään ollut näille asiakkaille. Pian he alkoivat kuitenkin saada provikoita jos myivät itse tuotteita eteenpäin ja tadaa, ensimmäinen verkostointimarkkinointiliikemalli oli syntynyt.


On helppoa ymmärtää miksi verkostomarkkinointi on lähtenyt Yhdysvalloista ja miksi toiminnassa on paljon naisia mukana: syynä voi olla jo pelkästään taloudelliset syyt. Yhdysvalloissa perhettä arvostetaan, ja yhteiskunnan asenteen mukaan naisten pitäisi olla kotona hoitamassa perhettä. Yhden henkilön palkka ei kuitenkaan riitä koko perheen elättämiseen, joten kotona tehty "aika- ja paikkariippumaton" työ voi houkuttaa, kun työ ei vaadi mitään koulutustakaan. Plussaahan se olisi kuitenkin, vaikka palkkaa saisi kuinka vähän tahansa? Palkan eteen joutuu kuitenkin näkemään rajattomasti aikaa ja ostamaan kalliita tuotteita ensin itse.


Toinen näkökulma liittyy taas ihmisen psyykkiseen ja sosiaaliseen puoleen: kotiäitiys voi syödä itsetuntoa. Kotivanhemmuutta ei nähdä yhteiskunnallisesti arvostettavana työnä. Kotona tehtävä verkostomarkkinointityö plus työn tarjoama yhteisöllisyys voi nostaa itsensä arvostamista ja tuoda mielekkyyttä elämään. Verkostomarkkinoinnissa on tarkoituksena kontaktoida ihmisiä ja myydä heille tuotteita: näin saa sosiaalista kanssakäymistä päivään lastenhoidon lisäksi, joka voi vähentää kokemusta yksinäisyydestä. Verkostomarkkinoinnissa huomioidaan ja palkitaan jälleenmyyjiä, jolloin kotivanhempi voi tuntea olevansa identiteetiltään muutakin kuin vanhempi. Tämän näkökulman mukaisissa asioissa ylälinja ja/tai yritys hyödyntää mieleen vaikuttamisen keinoja, joka sitouttaa jälleenmyyjät vahvasti mukaan toimintaan.


Arvioisin itse, että tällainen "suosittelubisnes" eli verkostomarkkinointi ei ole tätä päivää ja kaikkialla, kuten tekstin alussa mainittiin, vaan enemmänkin muinaisjäänne ja puuhastelua/harrastusta suurimmalle osalle jälleenmyyjistä. Tästäkään työstä ei kerry korkeimmilla tasoillakaan eläkkeitä* tai työterveyttä, millä voisi parantaa kotiin jäävien vanhempien asemaa pitkässä juoksussa, eikä työ edes takaa pysyvää tuloa elämään tai henkistä helpotusta arkeen.

*En laske eläkkeeksi rahastoa, jota kartutat itse omista varoistasi. Kuka tahansa voisi tehdä niin, se ei ole eläkettä, vaan säästöjä - vaikka olisikin eläkepäiviä varten.

_________________


SPONSOROI



verbi
Rahoittaa, tukea taloudellisesti, kustantaa, taata.

Verkostomarkkinointibisneksessä ylälinjasi on sponsorisi. Melko harhaanjohtavaa, sillä todellisuushan menee siten, että sinä sponsoroit=rahoitat ylälinjasi elämäntyyliä. Verkostomarkkinoinnissa raha liikkuu pyramidissa ylöspäin, mutta ei koskaan päinvastoin. Mitä ylälinjasi on taas sponsoroinut sinulle? Mahdollisuuden huikeaan mahdollisuuteen...? Huikeaa bisnestä kun teet itse työtä, ja silti sponsorisi ja useat muut aiemmin bisnekseen liittyneet saavat pelkällä olemassaolollaan yhtä paljon rahaa asiakkaistasi kuin sinä itse.

TULOT SUOSITTELUBISNEKSESTÄ

Yleinen fakta on, että suurin osa verkostomarkkinointiyrittäjistä menettää rahaa. Verkostomarkkinoinnissa voit tienata sekä itse myymistäsi tuotteista sekä alalinjasi omista tilauksista ja heidän myymistä tuotteista. Provikat vaihtelevat yritysten ja jälleenmyyjien tasojen mukaan, mutta määrä on yleensä joitain prosentteja - määrät löytyvät googlaamalla yritys + marketing plan/markkinointisuunnitelma. Varsinaisista ansioista dataa on aika vähän julkisesti saatavilla, mutta tässä esimerkki Juice Plussasta.



Lähde: Juice plus+ Virtual Franchise
Oletettavaa on, että kun kyse on Australiasta, rahayksikkö on Australian dollari. Tein uuden taulukon, jossa käytin valuuttamuunninta muuntaakseni dollarit euroiksi, jotta hahmottaminen olisi helpompaa.



Titteleiden nimillä ei ole suurta merkitystä tässä asiassa, kunhan tietää että VF on matalin taso ja NMD korkein.
Suomalaisten keskipalkka on 3386 euroa kuussa. Juice Plussan tulojen alkuperäisessä lähteessä ei mainittu, onko kyseessä kuukausi- vai vuositulot, mutta oletettavasti kyse on vuosituloista, kun muussa tapauksessa otsikko olisi todennäköisemmin ollut monthly income. Tosin vaikka tämä olisi kuukausitulot, silti vain noin 7% jälleenmyyjistä pääsisi suomalaisten keskituloihin kiinni. Oletetaan että ansioita saadakseen tulee olla voimassaoleva kestotilaus, esimerkiksi 88,25 €/kk x 12, eli noin tuhat euroa vuodessa. 71% jälleenmyyjistä ei tule koskaan pääsemään tasolle, jossa he tienaisivat vähintään tuhat euroa vuodessa, vaan he häviävät bisneksessä rahaa. Vain 29 prosentilla on teoreettinen mahdollisuus tienata edes jotain.

Kokopäivätyöansioihin aletaan päästä vasta QNMD-tasolla, ja tällöinkin vain jos olet aktiivinen tiiminrakentaja. Tähän ja ylempään tasoon kuuluu yhteensä vain 0,6% jälleenmyyjistä. Tavanomaisten myyjien ja tiiminrakentajien ansioero on huomattava - jo tämä kertoo sen, että tuotteita ei kannata itse myydä, vaan kerryttää tuotemyynnin sijaan alalinjaa mahdollisimman paljon. Mikäs se pyramidihuijauksen määritelmä olikaan?

Tämä on esimerkki vain yhdestä yrityksestä ja yhdestä alueesta, mutta samankaltaisia tuloja on todennäköisesti muissakin maissa ja eri vm-yrityksillä. Samankaltaisuudesta antaa viitettä esimerkiksi PM-Internationalin niin kutsuttu "korkeimman oikeuden päätös", jonka mukaan 65% jälleenmyyjistä on alimmalla ('Team Partner') tasolla, eli toisin sanoen vähintään 65% eivät tienaa mitään. PM:n Manager-tasolle vaadittaisiin 500 pisteen arvosta kuukausittaista myyntiä (esim. 5 kestotilaajaa)

Historia toistaa aina itseään. Ihmiset ovat menneet nalkkiin verkostomarkkinointiin jo vuosikymmeniä - kohta vuosisadan ajan. Onnistujat ovat julkisesti esillä kovaäänisesti, mikä luo illuusiota yleisestä menestyksestä bisneksessä - vaikka onnistujia on alle prosentti kaikista. Jos ajatellaan että jollain yrityksellä on 18000 jälleenmyyjää Suomessa - näistä onnistujat, 0,6% olisi 108 jälleenmyyjää. 100 on iso määrä, jos lähes kaikki esittelevät "luksuselämäänsä" ja menestystään somessa, mistä tulee helposti illuusio että useat onnistuvat tässä työssä. Mikä ei tietenkään ole totuus, vaan harha. Samaa tekniikkaa käytetään mainonnassa, esitellään muutaman ihmisen saamia tuloksia mutta unohdetaan ne loput 100, jotka eivät ole saaneet mitään apua tuotteesta.

Epäonnistuneet kuvittelevat vain epäonnistuneensa, vaikka kyse olisi epäreilusta yritysrakenteesta, joka ei mahdollista kaikille suuria tuloja. Tienaamattomuus ei ole aktiivista epäonnistumista ja tekemättömyyttä, vaan matemaattisesti lähes väistämätön lopputulos. Häpeä koetusta epäonnistumisesta pitää tämän suuremman jälleenmyyjäporukan hiljaisena - kuka haluaisi myöntää julkisesti "epäonnistuneensa"? Tiiminvetäjät ja ylälinja taas voivat syyllistää verkostosta lähtijää, ettei hän viitsinyt tehdä tarpeeksi työtä tai ei muuten vaan ollut sopiva tähän bisnekseen, joka pitää yllä illuusiota, että menestyminen olisi itsestä kiinni. 


Menestyminen on todellisuudessa kiinni siitä, että pääset verkostomarkkinointibisnekseen mukaan kun yritys on alkutaipaleillaan, sekä saat poimittua potentiaalisimmat tyypit ensimmäisenä alapuolellesi: heidät jotka tulevat tekemään sinusta myöhemmin rikkaan, sekä poimit mukaan hyväuskoisia, jotka kuvittelevat saavansa tuotteista suuria hyötyjä ja levittävät sanaa eteenpäin. Sitten vain olet ja nautit alkutyösi tuloksista.

Älkää menkö halpaan, kun luvataan suuria tuloja. Menestyksekästä uutta vuosikymmentä kaikille 

_________________


Katso myös:


Youtube: Autobonus - Dokumenttielokuva (2001)

  • Autobonus kertoo konkurssin tehneestä pariskunnasta, joka yrittää lähteä uuteen nousuun verkostomarkkinointibisneksellä.
  • Elokuva on tehty 20 vuotta sitten, mutta siinä on havaittavissa nykypäivän bisneksestäkin tutut argumentit liiketoiminnan ja tuotteiden luotettavuudesta:
    • Yritys on toiminut jo 15 vuotta ja tarjoaa erilaisia etuja jälkeenmyyjilleen
    • Tuotteet on valmistettu lisensseillä, ne ovat tutkituimpia valmisteita ja turvallisia kenelle vaan, jopa eläimille. Yksi ravintolisäkapseli vastaa yhtä salaattiannosta
  • Vakuutellaan bisneksen lähtevän vielä nousuun, kritisoijat ovat esimerkki suomalaisesta kateudesta suuria tuloja kohtaan, jälleenmyyjien mukaan työvoimatoimisto vain kiusaa verkostomarkkinointiyrittäjiä, kun työkkäri pyytää selvityksiä tuloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti